ΠΑΟΚ: Δέκα χρόνια με Ιβάν στο τιμόνι

Η δεκαετία της εποχής Σαββίδη στον Δικέφαλο

Είναι ο άνθρωπος που άλλαξε το ρου της σύγχρονης ιστορίας του ΠΑΟΚ. Πλέον, ο Ιβάν Σαββίδης έχει τον τίτλο του μακροβιότερου ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, σπάζοντας και το ρεκόρ του Γιώργου Μπατατούδη…

Σήμερα (10/8) συμπληρώνονται δέκα χρόνια, από την ημέρα που η ΠΑΕ ΠΑΟΚ πέρασε στα χέρια του πετυχημένου επιχειρηματία. Τα χρόνια αυτά θα μπορούσε να ήταν ακόμη περισσότερα, αν το 2006 ευοδώνονταν η πρώτη προσπάθεια του να αποκτήσει τον έλεγχο της ομάδας. Αλλά η ιστορία δεν γράφεται με τα «εάν»…

Ο Σαββίδης ανέλαβε στις 10 Αυγούστου 2012 να οδηγήσει το Δικέφαλο σε μια νέα εποχή. Ηταν η επόμενη ημέρα του αγώνα ρεβάνς στο γήπεδο της Τούμπας με την Μπνέι Γιεχούντα (4-1) για τον γ΄ προκριματικό γύρο του Europa League, όταν στο Παλατάκι βρέθηκε ο (πρόεδρος) Ζήσης Βρύζας με τους συνεργάτες του στην ΠΑΕ, η διοίκηση του ερασιτέχνη (με επικεφαλής τον Θανάση Κατσαρή) και οι εκπρόσωποι του Σαββίδη (εκτός από τη Μαρία Γκοντσάρεβα στις συζητήσεις μετείχε κι ο Αντόν Γκοντάρεφ), προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία, που, ουσιαστικά, είχε επιτευχθεί μια ημέρα νωρίτερα.

 

 

Ακόμη, πάντως, και για τη διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών απαιτήθηκε χρονικό διάστημα πέντε ωρών, αν και στο τέλος διάχυτη ήταν η ανακούφιση των ανθρώπων του ΠΑΟΚ για την αίσια έκβαση των συζητήσεων. Την ίδια ώρα γίνονταν γνωστή η κλήρωση για τα Play Off του Europa League, που έφερνε αντίπαλο τη Ραπίντ Βιέννης. Αλλά κι αυτή είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Η πλευρά Σαββίδη κατέβαλε το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ, αποκτώντας το 51% των μετοχών. «Με την αγαστή συνεργασία και το κοινό όραμα και φυσικά με την συμπαράσταση του κόσμου, ευελπιστούμε σύντομα ο ΠΑΟΚ να κατακτήσει αυτά που του αξίζουν» αναφέρονταν την ίδια μέρα σε ανακοίνωση της ΠΑΕ.

«Έβλεπα μια ομάδα στα όρια της επιβίωσης. Πήρα μια απόφαση: να ζήσει» τόνιζε ο Σαββίδης, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου από την Παναγία Σουμελά, στις πρώτες του δηλώσεις αφότου είχε βρεθεί στο τιμόνι της ομάδας. Και στις 12 Οκτωβρίου 2012, κάνοντας τις… προγραμματικές του δηλώσεις σε συγκέντρωση δύο χιλιάδων φιλάθλων στο Παλατάκι, έδινε υπόσχεση: «Δεν θα σας προδώσω ποτέ. Δεν θα προδώσω τον ΠΑΟΚ. Θέλω να με βλέπετε σαν έναν από εσάς. Αν δεν καταφέρουμε κάτι, σημαίνει ότι δεν μπορούμε. Αν είμαστε μαζί, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι μπορούμε να πετύχουμε. Ήρθα εδώ και ήρθα για να μείνω καιρό».

«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΣ» ΤΟΝ ΠΑΟΚ

Από την αρχή της θητείας του στο Δικέφαλο «κυνήγησε» πολύ το ζήτημα των χρεών προς το κράτος, θεωρώντας ότι μόνο με την οριστική διευθέτηση του ζητήματος θα μπορούσε η ομάδα να πατήσει στέρεα στο έδαφος και να προγραμματίσει με ασφάλεια το μέλλον της. Οι τρεις (!) συναντήσεις που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δεν έφεραν αποτέλεσμα, ωστόσο, όταν η σχετική νομοθεσία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του έδωσε το δικαίωμα, φρόντισε να κάνει πράξη τις κατά καιρούς εξαγγελίες του. Και, τελικά, στις 12 Μαΐου 2015 να καταβάλει στην εφορία το ποσό των 10,89 εκατομμυρίων ευρώ, εξοφλώντας το σύνολο των χρεών της ΠΑΕ προς την πολιτεία.

 

 

ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Ισχυρή ήταν βούληση του για την αποκατάσταση της ισονομίας και των ίσων ευκαιριών στις εγχώριες διοργανώσεις. Δε δίστασε να αποσύρει τον ΠΑΟΚ από τη διοργάνωση του κυπέλλου της σεζόν 2015-2016, αντιδρώντας στη διαιτησία του Ανδρέα Παππά στον πρώτο αγώνα της Τούμπας εναντίον του Ολυμπιακού (ήταν τότε που η κατάσταση έφθασε στο μη παρέκει), αλλά και στην καθυστέρηση στη διαδικασία κάθαρσης του ποδοσφαίρου. Ήδη από τις πρώτες του ημέρες στον ΠΑΟΚ είχε διαπιστώσει το μείζων πρόβλημα με τη διαιτησία στο ελληνικό πρωτάθλημα, θέτοντας στις υψηλές του προτεραιότητες την κάθαρση και την εξυγίανση στον πολύπαθο αυτόν χώρο. Kαι ήταν ο ίδιος που πρωτοστάτησε για τον ορισμό ξένων διαιτητών στα ντέρμπι του πρωταθλήματος και στους τελικούς κυπέλλου, για την έλευση ξένων παραγόντων για τη στελέχωση της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας και, φυσικά, για τη χρήση του VAR.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 2016

Ο Σαββίδης δεν κάθισε από την πρώτη στιγμή, που ανέλαβε τις τύχες του ΠΑΟΚ στη θέση του προέδρου. Αυτό έγινε πολύ αργότερα, και πιο συγκεκριμένα στις 17 Οκτωβρίου 2016. «Με την ακόμη πιο ισχυρή παρουσία μου στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, θα είμαι εκείνος που θα αποκρούσει οποιαδήποτε προσπάθεια φθοράς της ομάδας. Γιατί η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν είναι μια ακόμη από τις επιχειρήσεις μου. Η συμμετοχή μου εδώ έχει ισχυρό συναισθηματικό υπόβαθρο, έχει όραμα και περηφάνια» είχε τονίσει με την ευκαιρία ανάληψης (και) των προεδρικών καθηκόντων (από τις 28 Σεπτεμβρίου 2016 είχε ανακοινώσει την απόφαση του να ηγηθεί του διοικητικού σχήματος).

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ

Στον τελικό κυπέλλου του Βόλου, το Μάιο του 2017, ο ΠΑΟΚ επικράτησε της ΑΕΚ με 2-1 κι ο Σαββίδης είδε ένα μικρό, έστω, μέρος των κόπων και των οικονομικών του θυσιών να ανταμείβεται. Χρειάστηκε να περιμένει σχεδόν πέντε χρόνια για το πρώτο του τρόπαιο και αυτός ήταν αρκετός λόγος για να το πανηγυρίσει σαν μικρό παιδί.

 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ

Η 11η Μαρτίου 2018 είναι από τις ημερομηνίες, που είναι βέβαιο ότι έχει κυκλώσει στο προσωπικό του ημερολόγιο. Ήταν το ντέρμπι τίτλου με την ΑΕΚ, το γκολ του Βαρέλα στο 89΄ της αναμέτρησης, η κατακύρωση του τέρματος από τον Κομίνη και η εν συνέχεια ακύρωση του, σε συνεννόηση με τον β΄ επόπτη Ποντίκη ως οφ-σάιντ. Ο Σαββίδης δεν μπόρεσε συγκρατηθεί, εισέβαλλε στον αγωνιστικό χώρο, φέροντας και το όπλο του. Ήταν η μέρα που χάθηκε άδικα ένα πρωτάθλημα και προκάλεσε την τριετή ποινή απαγόρευσης εισόδου στον Σαββίδη σε όλα τα γήπεδα της ελληνικής επικράτειας.

Σχεδόν δύο μήνες μετά (12 Μαΐου 2018) ο ΠΑΟΚ νίκησε στον τελικό κυπέλλου την ΑΕΚ με 2-0, μόνο που ο Σαββίδης, πειθαρχώντας στην απόφαση της ομοσπονδίας για την τιμωρία του, δεν είδε από κοντά το επίτευγμα της ομάδας του Λουτσέσκου. Είδε, όμως, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο της ασπρόμαυρης αποστολής να του αναγνωρίζουν, μετά την ολοκλήρωση του αγώνα, το πολύ σημαντικό μερίδιο που του αναλογούσε και σ’ εκείνη την επιτυχία. Δεκάδες…Σαββίδηδες έκαναν την εμφάνιση τους, φορώντας μάσκες με το πρόσωπο του. Και ίσως έτσι να το χάρηκε ακόμη περισσότερο…

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΟΥΜΠΑΣ

Από τις 23 Οκτωβρίου 2018 έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη κατασκευής της νέας Τούμπας. Ήταν η μέρα, που υπερψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων η τροπολογία για την παραχώρηση 30 στρεμμάτων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ. Ο Σαββίδης έχει βάλει στόχο να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ, το ταχύτερο δυνατό, το νέο, πολυτελές σπίτι του.

Πλέον το νερό έχει μπει στο… αυλάκι, αφού οι διαδικασίες έχουν τρέξει σε μεγάλο βαθμό, αφού η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και το σχήμα εταιριών SALFO-Populous υπέγραψαν τη συμφωνία για τη μελέτη του masterplan και του business plan για τη Νέα Τούμπα και παρουσίασαν στο κοινό το project που θα τρέξει το επόμενο διάστημα.

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2019, με τη νίκη του επί του Λεβαδειακού με 5-0, ο ΠΑΟΚ ανακηρύχθηκε πρωταθλητής μετά από 34 χρόνια. Και στη φιέστα, που στήθηκε αμέσως μετά στην Τούμπα (είχε και συνέχεια στο Λευκό Πύργο) ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές-πώς θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά;-ήταν ο Σαββίδης. Ο απόλυτος θρίαμβος εκείνος της σεζόν ολοκληρώθηκε τρεις εβδομάδες αργότερα, όταν ο ΠΑΟΚ νίκησε στον τελικό κυπέλλου του ΟΑΚΑ την ΑΕΚ με 1-0, κατακτώντας το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΚΥΠΕΛΛΟ

Από την έναρξη της πανδημίας ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έμεινε για πάνω από έναν χρόνο στο Ροστόφ ώστε να προστατευθεί από τον κορονοϊό. Έτσι, δεν κατάφερε να δει από κοντά την όγδοη κατάκτηση κυπέλλου Ελλάδας από τον ΠΑΟΚ στη νίκη με 2-1 στον τελικό του ΟΑΚΑ στις 22 Μαΐου.

Η ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΔΟΜΗΣΗΣ 

Ο ΠΑΟΚ από την περσινή σεζόν και την επιστροφή του Ράζβαν Λουτσέσκου στον πάγκο του Δικεφάλου έχει μπει σε φάση αναδόμησης, με τον Ιβάν Σαββίδη να δίνει τα… κλειδιά του ποδοσφαιρικού τμήματος στον Ζοσέ Μπότο, που σε συνεργασία με τον Ρουμάνο τεχνικό, την φετινή σεζόν επιχειρούν να ρίξουν τον Μέσο Όρο ηλικίας του Δικεφάλου και να στηριχθούν σε ένα κράμα ταλαντούχων παικτών, με την απαραίτητη δόση εμπειρία που προσφέρουν παίκτες όπως ο Βιεϊρίνια, ο Μπίσεσβαρ, ο Σβαμπ, ο Ολιβέιρα και ο Ελ Καντουρί.

loading...
  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Για αυτό είναι κορυφαίος ο Ντεσπόντοφ

Επιστροφή στη δράση!

Η Τράμπζονσπορ απειλεί τον διαιτητή!

Μιλενκόσκι: «Δείξαμε την ποιότητα μας»

ΠΑΟΚτσήδικο πάρτι στη Στουτγάρδη (pic)

Τα «μαγικά» χαρτάκια για Παναθηναϊκό

Η περηφάνια του ΠΑΟΚ για τον Ντεσπόντοφ (pic)

Η μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού (video)

Ανακοίνωσε Τούντορ η Λάτσιο (pics)

Και τώρα ραντεβού στο Παλατάκι!

Τον ΠΑΟΚ δεν τον ξεγράφεις ΠΟΤΕ!

Απειλεί με αποχώρηση η Φενέρ

Live: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ

«Πάτησε» Ρώμη ο Τούντορ

Το 0-1 του ΠΑΟΚ στην Αθήνα (videos)

Ώρα… προγράμματος για ΠΑΟΚ Β!

«Άκυρο» της Ρεαλ στη Γαλλία

Για αυτό είναι κορυφαίος ο Ντεσπόντοφ

Έκανε την ανατροπή και μπήκε Play Off ο ΠΑΟΚ!

Η Τούμπα… γέμισε την ψυχή του Μιρτσέα

Περνάει δύσκολα στην Τουρκία ο Σάντος

Έκτακτο: Απολύεται ο προπονητής της Μπριζ!

Σοκαριστική συμπεριφορά Κούγια! (videos)

Τραγωδία με φόντο τον ΠΑΟΚ (vids)

Όταν ο ΠΑΟΚ διαλύει τους Ευρωπαίους (videos)

Το αντίο του ΑΣ ΠΑΟΚ στον 15χρονο Γιάννη

Το ΠΑΟΚ-Μπριζ που λίγοι θυμούνται (video)

Νιώθεις από ΠΑΟΚ;

To γκολ του «Zile» από μέσα! (video)

Στην Ευρώπη σκοράρει κατά ριπάς

Ο ΠΑΟΚ στο top-10 της Ευρώπης στο σκοράρισμα!

Μ. Λουτσέσκου: «Τρελή η κατάσταση στην Τούμπα»

Μπριζ: Φόβοι για υποτροπή του Μινιολέ!

Η μάχη των σκόρερ του ΠΑΟΚ

Επιστροφή στη δράση!

Για αυτό είναι κορυφαίος ο Ντεσπόντοφ

Η περηφάνια του ΠΑΟΚ για τον Ντεσπόντοφ (pic)

Ντεσπόντοφ: «Το βραβείο είναι κίνητρο για μένα»

Κορυφαίος Βούλγαρος ο Ντεσπόντοφ! (video)

Μήνυμα καρδιάς από τον Τάισον! (pics)

«Επιλογή για τη Σέλτικ ο Κοτάρσκι»

Η Τράμπζονσπορ απειλεί τον διαιτητή!

Ανακοίνωσε Τούντορ η Λάτσιο (pics)

Απειλεί με αποχώρηση η Φενέρ

«Πάτησε» Ρώμη ο Τούντορ

«Βέλη» και στη διοίκηση της Κλαμπ Μπριζ!

Επίσημο: Απολύθηκε ο Ντέιλα από την Μπριζ

Έκτακτο: Απολύεται ο προπονητής της Μπριζ!

Μπριζ: Φόβοι για υποτροπή του Μινιολέ!

Ήττα για τη… διπρόσωπη Κλαμπ Μπριζ!

Πρόβλημα στην Μπριζ με τον Μινιολέ!