Το ρημαγμένο Καυτανζόγλειο και ο ΠΑΟΚ

Έχει να γίνει μεγάλη παρέμβαση από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων

Η φιλοξενία του πανελλήνιου πρωταθλήματος στίβου και του πανελληνίου πρωταθλήματος αθλητών με αναπηρία, αλλά και μεγάλων συναυλιακών γεγονότων με χιλιάδες θεατές, υπενθύμισε τις μεγάλες δυνατότητες που έχει το Καυτανζόγλειο. Όμως το εθνικό στάδιο της πόλης και το δεύτερο μεγαλύτερο ολυμπιακό στάδιο της χώρας χρειάζεται συντήρηση, καθώς δεν έχει γίνει καμία μεγάλη παρέμβαση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Το εθνικό στάδιο της πόλης είναι το μεγαλύτερο στάδιο μετά το Ολυμπιακό στάδιο στην Καλογρέζα. Είναι η καρδιά του ελληνικού στίβου και της εθνικής ομάδας. Υπάρχουν ξενώνες για αθλητές μεγάλων επιδόσεων, προπονητήρια, εργομετρικό και αθλιατρικό κέντρο, αίθουσες προετοιμασίας οι βοηθητικοί χώροι και το ολυμπιακό μουσείο.

Το Καυτανζόγλειο φιλοξενεί όλα τα σωματεία της πόλης και χιλιάδες παιδιά που αθλούνται στις ακαδημίες. Μπορεί να φιλοξενεί αγώνες ποδοσφαίρου και, εφόσον αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις του, και διεθνείς διοργανώσεις» λέει στο makthes.gr ο πρόεδρος της επιτροπής διοίκησης του Καυτανζογλείου Γιάννης Σωσσίδης.

«Μετά την πανδημία γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε το στάδιο να αναβαθμίσει τις υποδομές του και να φιλοξενήσει όσο το δυνατόν περισσότερες διοργανώσεις», σημειώνει, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι πρόσφατα ενισχύθηκε με όργανα εκγύμνασης από την Περιφέρεια και όργανα ενδυνάμωσης από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Όμως, όπως κι ο ίδιος παραδέχεται «το στάδιο έχει πολλές ανάγκες, τόσο στο κεντρικό γήπεδο όσο και στον περιβάλλοντα και τους βοηθητικούς χώρους. Το στάδιο δεν είναι υπόθεση μόνο της κεντρικής διοίκησης ή της διοίκησης του σταδίου, είναι υπόθεση όλης της Θεσσαλονίκης. Ο δήμος και η περιφέρεια πρέπει να σκύψουν πάνω από αυτό το στάδιο γιατί θα πρέπει να είναι σημείο αναφοράς και τοπόσημο» προσθέτει.

kautanzogelio2.jpg

Υγρασία και ενέργεια

Λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων ο προϋπολογισμός του σταδίου δεν μπορεί να «ξεφύγει». Πάντα η διοίκηση του σταδίου ζητά περισσότερα και πάντα παίρνει λιγότερα – από 700.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση. Επιπλέον, τα δύο χρόνια της πανδημίας τα έσοδα ήταν μειωμένα και από τις εκδηλώσεις που ματαιώθηκαν, ενώ μέχρι πρότινος τα σωματεία δεν πλήρωναν για τη χρήση των εγκαταστάσεων. Επομένως τα περιθώρια για παρεμβάσεις είναι στενά.

kautanzogelio1.jpg
kautanzogelio5.jpg
kautanzogelio6.jpg

Το βασικότερο πρόβλημα στις υποδομές προκύπτει από την υγρασία. Μετά από 18 χρόνια έκθεσης στις καιρικές συνθήκες σε πολλά σημεία υπάρχει διάβρωση των υλικών με αποτέλεσμα η υγρασία να είναι εμφανής και στους εσωτερικούς χώρους προπόνησης, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του makthes.gr. Κατά καιρούς γίνονται παρεμβάσεις συντήρησης των αρμών, αλλά πλέον θα χρειαζόταν μια ολοκληρωμένη παρέμβαση.

Για να λυθεί το πρόβλημα θα απαιτούνταν ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ για να ξηλωθούν τα πάνω από 28.000 καθίσματα και να τοποθετηθεί μονωτική μεμβράνη. Πάντως το πρόβλημα με την υγρασία δεν είναι τέτοιο που να έχει δημιουργήσει προβλήματα με τη στατικότητα του κτιρίου, κάτι που πιστοποιήθηκε και από ειδικούς.

Επιπλέον, φέτος το στάδιο έχει να αντιμετωπίσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Ήδη τρέχει μια μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του σταδίου, με τη βοήθεια της ΓΓΑ, ενώ περιορίστηκε και ο χρόνος που ανάβουν οι προβολείς και η θέρμανση, αλλά αυτό δεν αντισταθμίζει το πρόσθετο κόστος για το ρεύμα και το πετρέλαιο, που μπορεί να φτάσει τις 200.000 ευρώ.

Επίσης, όπως οι περισσότερες δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις και το Καυτανζόγλειο λειτουργεί με προσωρινή άδεια, και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις θα χρειαζόταν να δαπανηθεί ένα ποσό της τάξης των 150.000 -200.000 ευρώ για καλυφθούν οι παρατηρήσεις της πυροσβεστικής. Υπάρχουν κι άλλες ανάγκες, προκειμένου το στάδιο να πληροί προδιαγραφές για διεθνείς αγώνες. Για παράδειγμα δεν συντηρήθηκε ποτέ ο φωτεινός πίνακας με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορεί πλέον να αναβαθμιστεί.

kautanzogelio3.jpg

Οι συζητήσεις με τον ΠΑΟΚ

Το Καυτανζόγλειο πρέπει να τηρεί τις προδιαγραφές της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου αν θέλει να φιλοξενεί διεθνείς αγώνες, αλλά και της FIFA για να μπορεί ο ΠΑΟΚ να δίνει ευρωπαϊκούς αγώνες. Σήμερα δεν πληροί ούτε το ένα ούτε το άλλο.

«Το στάδιο χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση και επενδύσεις προκειμένου να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις του. Ελπίζουμε ότι μέσα από τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη, μπορούμε να βρούμε τη χρυσή τομή ώστε και η ομάδα του ΠΑΟΚ να εξυπηρετηθεί και το Καυτανζόγλειο να ενισχυθεί σε υποδομές για ποδοσφαιρικούς αγώνες» σημειώνει ο κ. Σωσσίδης.

Η αύξηση του προϋπολογισμού του σταδίου κατά 300.000 ευρώ, που υπόσχεται ο υφυπουργός Εσωτερικών Στ. Καλαφάτης θα διατεθεί για να καλυφθούν τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα και τις προδιαγραφές ασφαλείας λόγω της φιλοξενίας του ΠΑΟΚ.

πηγή: εφημερίδα Μακεδονία

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Φοβερές ιστορίες Ράζβαν για Ιβάν και Νταμπλ!

Ο Λουτσέσκου του σήμερα και το νέο συμβόλαιο

Η μεγάλη πρόκριση επί του Ολυμπιακού (video)

Παραμένουν τα προβλήματα στον ΠΑΟΚ (video)

Η Super League για την μοιρασιά των χρημάτων

Πρόστιμο στον ΠΑΟΚ (video)

«Μπλέκουν» ΠΑΟΚ με Μαντίγια

Ορίστηκε η «μάχη» του Κυπέλλου!

Φενόλιο: «Στόχος μας το Final 4!»

Απειλεί με μηνύσεις η SL2!

Προπόνηση και… καρφί!

«Σαν σήμερα έγινε αιώνιος…»

Γεύμα με πρωτοβουλία Βιεϊρίνια

ΠΑΟΚ: «Χυδαία είναι η συλλογιστική σας!»

Ζούνε σε παράκρουση στον Πειραιά!

Λουτσέσκου: «Δίνουν το λάθος παράδειγμα»

Δείχνουν τις προθέσεις τους από νωρίς!

Φοβερές ιστορίες Ράζβαν για Ιβάν και Νταμπλ!

Μεταγραφές τέλος για ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ έχει εναλλακτική για φορ από Ιβηρική!

Ποιος ήθελε να «στήσει» τον ΠΑΟΚ; (videos)

Νεύρα δίχως λόγο από Βιεϊρίνια (video)

Η εξήγηση Λουτσέσκου για Βιεϊρίνια

«Κοντά στον Μπονατσόλι ο ΠΑΟΚ»

Απάντηση Δούκα στη… λάσπη για Ράζβαν (pic)

Η «O JOGO» διαψεύδει την ΠΑΕ Άρης (video)

Ανακοινώθηκε ο Μάροβιτς (pic)

Ο Μουρίνιο ήθελε Ίνγκασον στη Ρόμα!

Νίκη ενστίκτου και όχι λογικής

Αστεράτη φάπα στον Παναθηναϊκό

Ορίστηκε ο ημιτελικός!

Άγνοια Βέλιτς για το πέναλτι

Κεραυνοί ΠΑΟΚ για Διαμαντόπουλο

Η απόδοση των παικτών

Έτσι νίκησε Λεβαδειακό και Διαμαντόπουλο (video)

Ξέσπασμα και «βόμβες» από Λουτσέσκου!

Κουλιεράκης ο… δεύτερος

«Επέμενε και μετά το τέλος ο Διαμαντόπουλος!»

Θλίψη στον μπασκετικό ΠΑΟΚ

Ασπρόμαυρο «ντου» σε Μπονατσόλι! (pics)

Το παράπονο για τον Νάσο

Μπαλτάκος: «Δεν γίνεται να αλλάξει ο διαιτητής»

Ο Λουτσέσκου του σήμερα και το νέο συμβόλαιο

Η μεγάλη πρόκριση επί του Ολυμπιακού (video)

Φοβερές ιστορίες Ράζβαν για Ιβάν και Νταμπλ!

Πρόστιμο στον ΠΑΟΚ (video)

«Μπλέκουν» ΠΑΟΚ με Μαντίγια

Προπόνηση και… καρφί!

Παραμένουν τα προβλήματα στον ΠΑΟΚ (video)

Ορίστηκε η «μάχη» του Κυπέλλου!

Άγγιξε ρεκόρ καριέρας ο Καμπερίδης

Ο Ρένφρο μπήκε σε ειδική λίστα

Θεραπεία για Σαλούστρο-Σάιμπερτ

Φράνκε: «Ευγνώμων στους οπαδούς του ΠΑΟΚ»

«Ασπρόμαυρη» η κορυφή του Top-10! (videos)

Ζούνε σε παράκρουση στον Πειραιά!

Δείχνουν τις προθέσεις τους από νωρίς!

Άρης: «Ναυάγιο» στη μεταγραφή Χαλίλοβιτς

ΟΣΦΠ: Νέα πρόσωπα και επιστροφές ενόψει Τούμπας

Ο Βόλος ανακοίνωσε Κάτσε

Τέλος ο Κασναφέρης από τη Λαμία