42 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία της Θύρας 7 (videos)

Και ένα τεράστιο «ΓΙΑΤΙ» να παραμένει…

Πέρασαν 42 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία της Θύρας 7, το θάνατο 21 φιλάθλων στο περιθώριο του ντέρμπι Ολυμπιακός – ΑΕΚ.

Ημέρα μνήμης και συγκίνησης για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πέρασαν 42 χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7, την πιο «μαύρη σελίδα» στον ελληνικό αθλητισμό, καθώς το απόγευμα της 8ης Φεβρουαρίου 1981, λίγο μετά τη λήξη του αγώνα Ολυμπιακός – ΑΕΚ 6-0, έφυγαν από τη ζωή με άδικο τρόπο, 21 νέοι άνθρωποι.

 

Τι κι αν έχουν περάσει 42 χρόνια, οι μνήμες είναι βαθιά χαραγμένες στο μυαλό των Ελλήνων φιλάθλων. Η γιορτή μετατράπηκε σε τραγωδία. Οι ιαχές χαράς, έγιναν κραυγές απόγνωσης. Το χαμόγελο έδωσε τη θέση του στο δάκρυ.

 

Όλα αυτά εξαιτίας της εγκληματικής αμέλειας κάποιων, που δεν τιμωρήθηκαν ποτέ. Ο πόνος όμως ήταν και είναι αβάσταχτος για τους γονείς, τα αδέρφια, τους συγγενείς, τους φίλους, τους γνωστούς, για όλη την οικογένεια του Ολυμπιακού.

Κυριακή απόγευμα, της 8ης Φεβρουαρίου 1981, στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Το γήπεδο κατάμεστο, καθώς είχαν εξαντληθεί τα 35.450 εισιτήρια του ντέρμπι Ολυμπιακός – ΑΕΚ.

 

Οι γύρω δρόμοι ήταν πλημμυρισμένοι από κόσμο που είχε σπεύσει από νωρίς για να παρακολουθήσει το ντέρμπι. Οι πρώτοι φίλαθλοι του Ολυμπιακού έκαναν την εμφάνισή τους τρεις ώρες πριν από την ώρα έναρξης του παιχνιδιού (15:15).

Στις 14:00 οι κερκίδες του σταδίου ήταν ήδη ασφυκτικά γεμάτες και η ατμόσφαιρα εντυπωσιακή. Συνθήματα, φωνές, τραγούδια.

Ο κόσμος στις εξέδρες ενθουσιασμένος από την απόδοση των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού και το 6-0 εις βάρος της ΑΕΚ, πανηγυρίζει. Οι φίλαθλοι που βρίσκονταν στη Θύρα 7, κατευθύνθηκαν προς την έξοδο, προκειμένου να μεταβούν στη Θύρα 1 για να υποδεχτούν και να αποθεώσουν τους θριαμβευτές.

 

Στις 16:58, ορισμένοι φίλαθλοι που βρίσκονταν στη Θύρα 7, κατευθύνθηκαν προς την έξοδο, προκειμένου να μεταβούν στη Θύρα 1 για να υποδεχτούν και να αποθεώσουν τους θριαμβευτές. Λέγεται ότι κάποιος φίλαθλος γλίστρησε σε κάποιο μαξιλαράκι ή στα σκαλοπάτια προς την έξοδο, έπεσε, το ίδιο και εκείνοι που τον ακολουθούσαν.

Η πόρτα της Θύρας 7 ήταν κλειστή ή μισάνοιχτη. Ταυτόχρονα, τα τουρνικέ δυσκολεύουν την έξοδο. Δεκάδες άνθρωποι πέφτουν και καταπλακώνονται καθώς ο όγκος των φιλάθλων μεγαλώνει. Κάποιοι αστυφύλακες κατόρθωσαν να ξεριζώσουν ένα από του τουρνικέ και απεγκλώβισαν έτσι αρκετό κόσμο. Το κακό όμως δεν άργησε.

Φωνές, αίματα, ασφυξία, θάνατος. Διερχόμενα αυτοκίνητα και ταξί μετέφεραν τους πρώτους άτυχους φιλάθλους στο Τζάνειο νοσοκομείο. Από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση άρχισαν να μεταδίδονται εκκλήσεις προς τους γιατρούς του Πειραιά και των γύρω περιοχών για άμεση βοήθεια στο Τζάνειο.

Δεκαεννιά άτομα πέθαναν από ασφυξία στα σκαλοπάτια του «Καραϊσκάκη». Άλλοι δύο βαριά τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά το πάλεψαν, αλλά ο ένας έφυγε λίγες ώρες μετά και ο άλλος έξι μήνες αργότερα. Ο τραγικός απολογισμός 21 νεκροί και 55 τραυματίες. Η χώρα βυθίστηκε στο πένθος.

 

Το χρονικό της τραγωδίας, όπως το κατέγραψαν οι εφημερίδες και τα μέσα εκείνης της εποχής, μετά από μαρτυρίες φιλάθλων:

16:58 Ένας από τους φιλάθλους γλίστρησε στα σκαλοπάτια της Θύρας 7, παρασύροντας και άλλους που ήταν ήδη εκεί. Η πόρτα ήταν κλειστή ή μισάνοιχτη. Όσοι ακολουθούσαν δεν γνώριζαν τι συνέβαινε μπροστά τους, καταπατώντας τους μπροστινούς. Άρχισε να επικρατεί συνωστισμός και ασφυξία.

17:03 Κάποιοι αστυφύλακες κατορθώνουν να ξεριζώσουν ένα από τα τουρνικέ και να απεγκλωβίσουν έτσι αρκετό κόσμο.

17:10 Επικρατεί πανδαιμόνιο. Ο κόσμος ουρλιάζει, αλλά κανείς μέσα στο γήπεδο αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στη θύρα 7.

17:15 Νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται με περιπολικά και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Τζάνειο νοσοκομείο Πειραιά, ενώ έχει σημάνει γενική κινητοποίηση στην αστυνομία και τα νοσοκομεία.

17:30 Γονείς, αδέρφια, συγγενείς και αρκετοί φίλαθλοι συγκεντρώνονται έξω από το νοσοκομείο με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

17:50 Τα τηλεοπτικά δίκτυα ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ μεταδίδουν το γεγονός και κάνουν έκκληση σε γιατρούς να προσέλθουν στο Τζάνειο, ώστε να ενισχύσουν τους εφημερεύοντες αλλά και για αιμοδότες. Κινητοποιείται επιπλέον προσωπικό και στο Κρατικό Πειραιώς όπου μεταφέρονται κάποιοι βαριά τραυματισμένοι.

18:20 Φτάνουν στο Τζάνειο, ο Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Δοξιάδης και οι Υφυπουργοί κ.κ. Τσουκαντάς και Αποστολάτος και δίνονται εντολές για ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση γιατρών και αιμοδοτών. Η προσέλευση του κόσμου μεγαλώνει και ασθενοφόρα συνεχίζουν να διακομίζουν τραυματίες.

18:30 Το Κέντρο Άμεσης Δράσεως ζητάει από τα πληρώματα των περιπολικών και τους αστυνομικούς εθελοντές αιμοδότες να σπεύσουν στα δύο νοσοκομεία. Εκατοντάδες αστυνομικοί προσφέρουν αίμα.

18:50 Στο Τζάνειο καταφθάνουν, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δαβάκης, ο Υφυπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως κ. Αχιλλέας Καραμανλής, ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας και παράγοντες και ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.

19:00 Με εντολή του διευθυντή του ΕΚΑΒ κ. Καραβά ζητείται να τεθεί σε επιφυλακή και το ΚΑΤ, για να δεχτεί τραυματίες που έχουν ανάγκη νευροχειρουργικής επέμβασης.

19:15 Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονται έξω από το Τζάνειο και με αγωνία ζητούν να μάθουν τα ονόματα νεκρών και τραυματιών.

19:30 Μεγάλη είναι η προσέλευση γιατρών και αιμοδοτών, ενώ δεκάδες γυναίκες λιποθυμούν από την αγωνία.

19:40 Ο Υπουργός κ. Δοξιάδης ενημερώνει τον Πρωθυπουργό κ. Ράλλη, ο οποίος δίνει εντολή να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή.

19:45 Δυνάμεις των ΜΑΤ αποκλείουν το Τζάνειο, απομακρύνοντας τον κόσμο από την κεντρική είσοδο για να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στους γιατρούς και στους αιμοδότες.

20:00 Σκηνές αλλοφροσύνης διαδραματίζονται στο Τζάνειο από τους συγγενείς. Αναγνωρίζονται τα τρία πρώτα θύματα. Είναι οι Γιάννης Κανελλόπουλος, Γιάννης Διαλυνάς και Βασίλης Μάχος.

20:15 Από το 7ο Αστυνομικό τμήμα ξεκινούν την πραγματογνωμοσύνη στη ΘΥΡΑ 7, αναζητώντας τις αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία.

20:30 Στο Τζάνειο φτάνει ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης ενώ σοβαρά τραυματίες μεταφέρονται στο Γενικό Κρατικό Πειραιά και στο ΚΑΤ. Γιατροί και νοσοκόμες βγαίνουν με ματωμένες τις μπλούζες στους διαδρόμους και φωνάζουν ονόματα τραυματιών. Αρκετοί από τους συγγενείς λιποθυμούν.

20:50 Τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα διακόπτουν το πρόγραμμά τους και παίζουν πένθιμη μουσική.

21:00 Περίπου 400 άτομα με άγριες διαθέσεις προσπαθούν να μπουν στο στάδιο Καραϊσκάκη, αναζητώντας τους υπεύθυνους. Τελικά, απομακρύνονται από μια διμοιρία των ΜΑΤ.

21:15 Ο διοικητής του Τζανείου νοσοκομείου κ. Απέργης βγαίνει στο διάδρομο και κάνει έκκληση στον κόσμο να απομακρυνθεί από την είσοδο, γιατί εμποδίζουν την κυκλοφορία περιπολικών και ασθενοφόρων. Εκκλήσεις γίνονται και από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

22:00 Ο κόσμος αρχίζει να φεύγει από το Τζάνειο, το Γενικό Κρατικό Πειραιά και το ΚΑΤ.

Τα 21 θύματα της Θύρας 7:

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)

Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)

Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)

Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)

Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)

Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)

Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)

Νίκος Φίλος (19 ετών)

Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)

Βασίλης Μάχας (20 ετών)

Ευστράτιος Πούπος (20 ετών)

Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)

Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)

Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)

Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)

Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)

Κώστας Μπίλας (28 ετών)

Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)

Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)

Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)

Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Χάτζι: «Δυνατή ομάδα ο ΠΑΟΚ!»

Εθνική Ελλάδας στην TV

Η «μάχη» των Κωνσταντέλια-Κουλιεράκη

Προπόνηση με το βλέμμα στο φιλικό

Τα πρωτοσέλιδα 24/3 (video)

Πρεμιέρα με ρεκόρ, «εκδίκηση» και… χατ τρικ

Με την ψυχολογία στα ύψη ο ΠΑΟΚ

Κίνηση… βόμβα από Μπάγερν!

Μάχες και γκολ στη Νέα Μεσημβρία (video)

Δεν έβγαλε την προπόνηση ο Κουλιεράκης

Το σημαντικό φιλικό με τη Φαρούλ

Συνεχίζει να σπάει ρεκόρ ο Ρονάλντο

Ρίχνει δουλειά στην τακτική ο Τακιανός

Ο Ντάντας ψηφίζει ΠΑΟΚ… δαγκωτό

Χαμός με Μπαρτσελόνα στην Ισπανία

Επιβεβαιώνει τον Λουτσέσκου ο Καρυπίδης!

Ο στόχος για την επιστροφή του Ίνγκασον

O Δούκας την είπε στον… fashion icon Καρυπίδη

Νέο… κλάμα από Καρυπίδη!

Τα δεδομένα για ΠΑΟΚ-Μπράντον

Νέα προσφυγή του Μήτρογλου κατά του Άρη

Το μήνυμα του ΠΑΟΚ το λάβατε;

Το νούμερο του Ντέλια στην Εθνική (video)

Στο «σκαμνί» λόγω ΠΑΟΚ ο Άρης

Στο μεγάλο μεταγραφικό «ραντεβού» ο ΠΑΟΚ!

Κάνει πάρτι κόντρα στην Εσθονία ο Τζίμας!

Έτοιμος να παραιτηθεί ο Κονσεϊσάο

Επιστρέφει στο «Καραϊσκάκης» ο Λουτσέσκου!

Δίωξη του εισαγγελέα σε παίκτη του Άρη!

«Κλειδώνει» η ώρα του φιλικού

Πέλκας σε Οζίλ: «Τιμή μου»

Ο Τζίμας έδωσε τη νίκη στην Ελλάδα!

Η «OJOGO» για την παραμονή Ντάντας στον ΠΑΟΚ!

Γεμίζει μπαταρίες στην Ελβετία o Ράφα

Έγινε το πρώτο βήμα για Ντάντας

«Θέλουν να κάνουν το πρωτάθλημα μπ…λο»

Η περηφάνια του ΠΑΟΚ για τα παιδιά του!

Στη «μάχη» δέκα διεθνείς του ΠΑΟΚ!

Τσαρούχα στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

Ρίχνει δουλειά στην τακτική ο Τακιανός

Η ιστορική σεζόν του Ίβκοβιτς στον ΠΑΟΚ! (video)

«Γεμίστε το Παλατάκι για μια ιστορική βραδιά» (video)

Ξεχνιέται η τρίποντη «μαχαιριά» του Πέτζα; (video)

Εισιτήρια και… φανέλες για Μπάνε!

ΕΣΑΚΕ: H σύνθεση του νέου Δ.Σ.

O εντυπωσιακός Ρένφρο (video)

Πρεμιέρα με ρεκόρ, «εκδίκηση» και… χατ τρικ

Κίνηση… βόμβα από Μπάγερν!

Συνεχίζει να σπάει ρεκόρ ο Ρονάλντο

Νέο ισχυρό χτύπημα στη Γιουβέντους

Πρόστιμο σε Άρη για τις αλητείες με ΠΑΟΚ

Ομολογία… σκανδάλου από Καραπαπά!

Αμφίβολος ενόψει ΠΑΟΚ ο Εμβιλά

Εκτός Εθνικής ο Κουρμπέλης λόγω θλάσης

Παραμένει με προσωρινή άδεια η Νέα Φιλαδέλφεια

Νέα προσφυγή του Μήτρογλου κατά του Άρη