Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση των 100 δόσεων. Σήμερα Παρασκευή, το νομοσχέδιο εισάγεται στην ολομέλεια όπου και αναμένεται να ολοκληρωθεί η ψήφισή του το βράδυ! Αυτό σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ θα μπορεί να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες, στις απαραίτητες διαδικασίες , ώστε να εισαχθεί στην ρύθμιση και ο Ιβάν Σαββίδη, να πληρώσει τα χρέη της ΠΑΕ λυτρώνοντας τον Δικέφαλο!
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τονΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, το ΠΑΣΟΚ και τη Χρυσή Αυγή. Η ΝΔδια του εισηγητή της κ. Βεσυρόπουλου δήλωσε πως διάκειται θετικά στο νομοσχέδιο και θα το υπερψηφίσει, εφόσον όμως η κυβέρνηση λάβει υπόψη της μια σειρά ενστάσεων (κυρίως αυτές που αφορούν την ανεξαρτησία της φορολογικής δικαιοσύνης), το Ποτάμι επιφυλάχθηκε, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει επί της αρχής, αλλά θα δώσει αρνητική ψήφο, ή θα δηλώσει «παρών».
Το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου, δίνει τη δυνατότητα τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, με απαλλαγή κατά ποσοστό από 30% έως 100%, από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί.
Ελάχιστο ποσοστό δόσης ορίζεται αυτό των 20 ευρώ, καταργείται το πλαφόν του 1 εκ. ευρώ για τις οφειλές που εντάσσονται στη ρύθμιση, ενώ βασικές συνολικές οφειλές μέχρι 5000 ευρώ, δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις ή τόκους υπερημερίας από την υπαγωγή τους στη ρύθμιση.
Εξάλλου, ρυθμίζονται ασφαλιστικές οφειλές και πάλι σε 100 δόσεις, καταργείται η εταιρεία Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε., ενώ προαναγγέλλεται η συγκρότηση νέου φορέα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, τα έσοδα του οποίου θα αφιερώνονται «κυρίως» για την χρηματοδότηση της κοινωνικής και ασφαλιστικής πολιτικής.
Αυξάνεται επίσης στις 50.000 ευρώ το χρηματικό όριο, άνω του οποίου η μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών αποτελεί ποινικό αδίκημα, ενώ θεσπίζεται και προληπτική φορολόγηση 26% στο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών με χώρες που δεν συνεργάζονται φορολογικά ή έχουν ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς από την Ελλάδα, προκειμένου να χτυπηθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές», κ.ά.
Ιδιαίτερης εστίασης έτυχε από πλευράς αντιπολίτευσης, το άρθρο 21 του νομοσχεδίου, για την πάταξη του φαινομένου των «τριγωνικών συναλλαγών» των επιχειρήσεων. Από πλευράς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι κ.κ. Α. Γεωργιάδης και Β. Κεγκέρογλου, προκάλεσαν την κυβέρνηση να φέρει ρύθμιση που να αναιρεί τροπολογία της προηγούμενης κυβέρνησης, με την οποία σβήνονταν επιβληθέντα πρόστιμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χαρακτηρίσει τότε «σκάνδαλο».
«Εγώ θεωρώ ορθή την προηγούμενη ρύθμιση, και θεωρώ ότι όσα λέτε, περί σκανδάλου, είναι ψευδή» δήλωσε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης. «Θα αποδείξω όμως, ότι όσα λέτε περί σκανδάλου, είναι ψευδή, γιατί αυτή τη ρύθμιση κύριε Στρατούλη – και βάζουμε και ένα στοίχημα – δεν θα τη φέρετε και όλοι καταλαβαίνουμε και γιατί δεν θα τη φέρετε» συμπλήρωσε.
«Δηλαδή, τι ξέρει ο κ. Γεωργιάδης; Ποιοί υπαγόρευσαν την τροπολογία;» απάντησε ο Δ. Στρατούλης. «Και έχει την εντύπωση πως με τον ίδιο τρόπο μπορεί να υπαγορεύουν τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των ΑΝ.ΕΛ., που στηρίζουν την αριστερή και αντιμνημονιακή κυβέρνηση; Είναι πολύ γελασμένοι εάν το νομίζουν αυτό. Ούτε προεκλογικούς αγώνες μας έχουν στηρίξει, ούτε μίζες σε στελέχη μας και στα κόμματά μας έχουν δώσει και δεν μας κρατάει κανείς από αυτούς» απάντησε ο υπουργός αναπληρωτής Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ο κ. Στρατούλης, προανήγγειλε εξάλλου την κατάθεση τροπολογίας που θα ευνοεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης έχοντας συμπληρώσει τις προϋποθέσεις – «και επειδή χρωστάνε πάνω από 20.000 ευρώ, κρατιούνται εγκλωβισμένοι, με αποτέλεσμα ούτε οι ίδιοι να παίρνουν σύνταξη, ούτε το ασφαλιστικό τους ταμείο να μπορεί να εισπράξει τίποτα από αυτούς».
Από πλευράς της, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, εξέφρασε την πεποίθηση πως η ρύθμιση για τις 100 δόσεις θα τύχει μεγάλης απήχησης και ανέφερε πως γνωρίζει πολλούς που ήθελαν να ενταχθούν στην προηγούμενη ρύθμιση, αλλά δεν μπορούσαν γιατί είχε «πολλές δικλείδες ασφαλείας». Με νομοτεχνική δε, βελτίωση, προσέθεσε στους δικαιούχους της ρύθμισης, και τους οφειλέτες των ΟΤΑ, πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και εκείνους που οφείλουν εισφορές σε χρήμα και γη.
Πηγή: ΑΜΠΕ