Η εξάπλωση του κορoνοϊού, οι αλλαγές στον κανονισμό του οφσάιντ και η αναδιάρθρωση του διεθνές αγωνιστικού ημερολογίου, αποτέλεσαν κυρίαρχα θέματα συζήτησης στο 44ο τακτικό συνέδριο της UEFA, που φιλοξενείται στο Άμστερνταμ.
Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, μίλησε για το μέλλον του ποδοσφαίρου, ενώ ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, στην δική του ομιλία, έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενός ποδοσφαίρου, όπου το κέρδος δεν θα είναι το πιο σημαντικό αντικείμενο.
Ο Ινφαντίνο μίλησε επίσης για έκτακτη κατάσταση λόγω του κορονοϊού:
«Ας μην πανικοβληθούμε για τον κορoνοϊό. Αυτές είναι οι ώρες κατά τις οποίες οι υπεύθυνοι των διοργανώσεων πρέπει να λάβουν σημαντικές αποφάσεις και πρέπει να το κάνουν σε συνεργασία με τις αρχές. Δεν γνωρίζω αν το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι ένα αντίδοτο για τον κορονοϊό, αλλά σίγουρα μπορεί για άλλες ασθένειες όπως οι διακρίσεις και ο ρατσισμός», τόνισε.
«Προσπαθούμε να προστατεύσουμε την παράδοση του ποδοσφαίρου, ενώ παράλληλα καινοτομούμε με το VAR. Επίσης, το διεθνές ημερολόγιο πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων. Χρειάζεται να αναρωτηθούμε πόσα παιχνίδια μπορεί να παίξει ένας παίκτης σε ένα χρόνο. Και φυσικά το οφσάιντ. Πρέπει δούμε αν το ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει πιο ελκυστικό. Πρέπει όλοι να το συζητήσουμε μαζί», πρόσθεσε.
Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, μίλησε για τις επιτυχίες της UEFA τα τελευταία χρόνια:
«Πρέπει να ντρεπόμαστε για όλα αυτά; Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 38% την περασμένη σεζόν, πέντε δισεκατομμύρια θεατές αναμένονται για το EURO 2020, δηλαδή τριάντα φορές το Superbowl, τρία εκατομμύρια φιλάθλων που θα βρεθούν στα γήπεδα, ενώ 15 δισεκατομμύρια ευρώ,επενδύθηκαν στον κύκλο εργασιών 2016-20. Πάντως όλα εξαρτώνται από αυτό που εννοούμε επιτυχία. Δεν είναι ο κόσμος που αλλάζει, είμαστε εμείς που τον αλλάζουμε. Και πρέπει να επιβεβαιώσουμε αξίες, όπως ανοικτά πρωταθλήματα, ανόδους και υποβιβασμούς, το δικαίωμα των συνομοσπονδιών να οργανώνουν ηπειρωτικά τουρνουά, την ποδοσφαιρική ανάπτυξη και την ανακατανομή των κερδών. Όλα αυτά δεν είναι διαπραγματεύσιμα», είπε ο Τσεφερίν, ο οποίος σε απόλυτη αρμονία με τον Ινφαντίνο, ζήτησε «μηδενική ανοχή» απέναντι στον ρατσισμό.